15 Nisan 2012 Pazar

Elips Analitiği Sınavda Çıkmış Sorular

0 yorum


Elips Analitiği Sınavda Çıkmış Sorular

Elips Analitiği Konu Anlatımı Part II

0 yorum

Elips Analitiği Konu Anlatımı Bölüm 2

Elips Analitiği Konu Anlatımı Part I

1 yorum

Elips Analitiği Konu Anlatımı Bölüm 1

Elips Nedir ?

0 yorum


Elipsin 2a büyüklüğünde büyük (büyük ekseni) ve 2b büyüklüğünde küçük ekseni mevcuttur. Elips bunları çap kabul eden küçük ve büyük çemberleri arasında kalır.

Tanım

Elips, verilen iki noktaya (F1, F2) uzaklıkları toplamı sâbit olan noktaların geometrik yeri. Verilen bu iki noktaya elipsin odakları denir. Elips, aynı zamanda bir koniyle bir düzlemin ara kesitinden ibâret olan kapalı ikinci dereceden bir eğridir. Odaklarının arasındakı uzlunluğa 2e dersek ortadaki nokta elipsin merkez noktasıdır. Şekildeki elipsin 2a asal, 2b ise yedek eksenidir. Aynı zamanda e² + b² = a²'dir. Şekilde de görüldüğü gibi b ve F1 ile merkez arasındaki doğru parçası, yani e dik kenarlar, a ise hipotenüs´dür

Denklemi

Elips, sabit bir noktaya ve verilen bir doğruya uzaklıkları oranı birden küçük bir sayıya eşit olan noktalarının geometrik yeridir. Denklemi :


olarak bulunur.

Merkezi (h,k) noktasında bulunan bir elipsin eşitliği de:



şeklinde verilebilir.

Parametresi

Şekilde p ile gösterilen uzunluğun iki katı yani b ye paralel odaktan geçen kiriş´in uzunluğu 2p´yi bulmak için şu denklemi kullanabiliriz:


Herhangi Bir Noktadan Elipse Çizilen Teğetin Denklemi

denklemli bir elipsin herhangi bir P(m;n) noktasıdan geçen teğetin denklemi :




Basıklığı

Asal eksen uzunluğuyla yedek eksen uzunluğunun farkının asal eksen uzunluğuna oranına elipsin basıklığı denir.





Dış merkezliği

Elipste, odaklar arasındaki uzaklığın asal eksen uzunluğuna oranına elipsin dış merkezliği (eccentricity) denir ve c ile gösterilir:





10 Nisan 2012 Salı

Bilgi Paylaştıkça Güzel..

0 yorum
Öncelikle Hoşgeldiniz,

Böyle bir site açmamın amacı öncelikle
11. Sınıf Geometri Proje Ödevimi yapmak. İkincisi ise insanlığa fayda sağlaması. İnternetteki bazı araştırmalarım sonucu bu konudaki bilgilerin çok dağınık olduğunu gördüm. Ben de hem ödevimi böyle bir şekilde hazırlamak ve bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlarıma/büyüklerime bir faydasının olmasını istedim. Çünkü bilgi paylaştıkça güzel. Umarım yardımcı olabilirim sizlere. Teşekkürler..

Baran Gümüşdere ( Bartın Anadolu Lisesi - 11/A Öğrencisi )